Nino Haratischwili "HET ACHTSTE LEVEN"

Nino Haratischwili "HET ACHTSTE LEVEN"

Boekentip voor de lange wintermaanden : Het achtste leven van Nino Haratischwili (uitgeverij Contact, 1275 blz.)

Door Covid-19 moeten we onze reisplannen voor een hele tijd opbergen. Maar met een goed boek kunnen we nog altijd naar verre oorden reizen.

De Georgische schrijfster Nino Haratischwili neemt je in dit boek mee naar haar geboorteland. Een stuk cruciale Europese geschiedenis tussen 1900 en nu  brengt ze tot leven via mensen van vlees en bloed.

Het is een magistraal familie-epos dat zes generaties omspant.

De schrijfster vertelt op zo’n meeslepende wijze dat ze de nieuwe Tolstoj wordt genoemd en al heel wat prijzen in ontvangst mocht nemen.

Ik heb zelf enorm veel leesplezier aan dit boek beleefd. Misschien ook een boek voor jullie ?

Jeanine Broens

 

Omschrijving door Standaard Boekhandel

‘Het achtste leven (voor Brilka)’ van Nino Haratischwili is een monumentaal, tolstojaans familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar.

Nitsa is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Ze woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, en ook met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de ‘rode’ twintigste eeuw.

top