De vorming van de Nederlanden - lezing Eric Van Hove - 24/05/2023

De vorming van de Nederlanden - lezing Eric Van Hove - 24/05/2023

Woensdag 24 mei 2023 om 20 u.

Lezing: "De vorming van de Nederlanden" door Eric Van Hove

 Ontmoetingscentrum Rapertingen-Hasselt, Luikersteenweg

 

De Lage landen in oude kaarten.

De zestiende eeuw was een tijd van grote vernieuwing, ook bij het maken van kaarten. Het graveren in koperplaten maakte fijner detail mogelijk, de ontdekkingsreizen verruimden het wereldbeeld. Nieuwe opmetingstechnieken brachten grotere precisie. Een nieuwe burgerij doorbrak de feodale structuren en kon het zich veroorloven kunstzinnige verzamelingen aan te leggen waar kaarten deel van waren.

De Bourgondische hertogen hadden de Lage Landen bijeengebracht met de bloeiende metropool Antwerpen als centrum van deze ontwikkelingen. Ortelius, daarin gesteund door Mercator, bracht er de eerste atlas uit in 1570.

Maar dan verstoorden de godsdiensttwisten de verdere bloei van de Nederlanden. De noordelijke provincies gingen hun eigen weg en vormden de Republiek der Zeven Provinciën, het Zuiden bleef lang een desolaat buffergebied met korte periodes van bloei. Na de grote bestuurlijke opruiming door de Fransen kon koning Willem in 1815 de eenheid van de Lage Landen herstellen. Een beperkte groep van Franstalige Brusselse bourgeoisie in een monsterverbond met conservatieve katholieken kon in 1830 de onafhankelijkheid van de Zuidelijke Nederlanden bekomen.

We volgen deze driehonderd jaar geschiedenis in kaarten.

De lezing is gratis. Wel hieronder aanmelden.

 


top