Kroningsprocessie Tongeren - arrangement op dinsdag 4 juli 2023

Kroningsprocessie Tongeren - arrangement op dinsdag 4 juli 2023

DE GROOTSTE PROCESSIE VAN HET LAND

Tongeren, de oudste stad van België, is tevens het oudste Maria-oord aan deze zijde van de Alpen. Hier werden reeds in de middeleeuwen heiligdomsvaarten georganiseerd. Toen in 1890 het beeld van Onze-Lieve-Vrouw “Oorzaak Onzer Blijdschap” gekroond werd, besloot de Tongerse bevolking de heiligdomsvaarten uit te bouwen tot zevenjaarlijkse Kroningsfeesten.

De 19° editie van deze zevenjaarlijkse Kroningsfeesten van Tongeren is er één met een diepgewortelde traditie.
Oud van hart, jong van geest.

Drieduizend Tongenaren nemen deel aan deze grootste processie van België.

's Avonds  wordt een avondspel opgevoerd op de grote markt voor de basiliektoren.

De Kroningsfeesten zijn erkend als immatriëel cultureel erfgoed.

VVA-Limburg wil een kroningsdag in optimale omstandigheden meemaken. Daarom schrijven we in op een Kroningsarrangement op dinsdag 4 juli 2023.

Het Kroningsarrangement bestaat erin dat we om 17 uur verwacht worden in de feestzalen van het Koninklijk Atheneum in de Moerenstraat. In de onmiddellijke nabijheid kunnen we beschikken over een gereserveerde parkeerplaats.

Na een aperitief wordt er omstreeks 17.30 uur een avondmaal geserveerd met aansluitend koffiebuffet.

We worden daarna even voor 19 uur naar de tribunes op de Leopoldwal begeleid waar voor ons zitplaatsen voorbehouden zijn en waar we het officiële programmaboek ontvangen.

Na de processie wordt ons nog een afsluitende drink aangeboden.

Omstreeks 22 uur kan wie dit wil naar het avondspel op de grote markt gaan kijken. Dit avondspel is een heruitgave van de processie maar dan op een podium. Doordat alles zich afspeelt op één podium en geheel ondersteund wordt door tekst, muziek, beeld en licht, krijgt de toeschouwer veel meer inzicht in wat de verschillende groepen uitbeelden. Dit gebeuren in de schaduw van de basiliektoren en in het historisch kader van het stadhuis en het standbeeld van Ambiorix is voor de duizenden bezoekers telkens dé apotheose van hun Kroningsdag in Tongeren.

Het avondspel is gratis, maar wie dit wenst kan zelf voor 18 € een zitplaats reserveren via de website van de Kroningsfeesten.

Bekijk alle info over de Kroningsfeesten op www.kroningsfeesten.be

 

 


top