Mensenrechten als moreel kompas - 13/11/2024
Woensdag 13 november 2024 om 20 u.
Lezing door Wies De Graeve, voorzitter van Amnesty International Vlaanderen
Mensenrechten als moreel kompas
Ontmoetingscentrum Rapertingen, Luikersteenweg 385, 3500 Hasselt
Wies De Graeve is de directeur van Amnesty InternationalVlaanderen. In die functie leidt hij het secretariaat van de mensenrechtenorganisatie in Brussel. Voordien werkte hij ruim tien jaar bij het Vlaams
Vredesinstituut.
Als Amnesty- directeur focust hij op actuele internationale en Belgische mensenrechtenvraagstukken, de groei van Amnesty als mensenrechtenbeweging en de strategische ontwikkeling van onderzoek, beleidsbeinvloeding en activisme voor meer mensenrechtenimpact. In december 2018 publiceerde hij zijn eerste boek ”Het recht om mens te zijn” naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de Universele verklaring van de Rechten van de Mens.
Sinds 2023 is hij ook praktijklector van de Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische wetenschappen van de KULeuven.
Tijdens deze lezing zal hij aan de hand van concrete thema’s illustreren dat mensenrechten geen hol theoretisch concept zijn, maar dat ze de kracht hebben om de weg te effenen voor meer rechtvaardigheid, gelijkheid en vrijheid.
Na de tweede wereldoorlog nam de nog maar pas opgerichte Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan. Dertig artikels sommen de basisnoden van ieder mens om mens te zijn op. Ze gaan over welzijn, identiteit, veiligheid en vrijheid. Meer dan zeven decennia na het aannemen van de verklaring worden mensenrechten nog altijd vanuit allerlei hoeken en op allerhande manieren uitgedaagd.
Wies De Graeve toont aan de hand van het mensenrechtenkader en het werk van Amnesty International hoe mensenrechten ook in deze complexe tijden een bruikbaar moreel kompas zijn om een consequente en menselijke houding aan te nemen
in moeilijke dossiers als privacy, de vluchtelingencrisis of gewapend conflict.
De lezing is gratis.