Tweedaagse uitstap Antwerpen n.a.v. de Algemene Ledendag 25 en 26/03/2023

Tweedaagse uitstap Antwerpen n.a.v. de Algemene Ledendag 25 en 26/03/2023

Programma van de tweedaagse uitstap van VVA-Limburg naar Antwerpen
 

Zaterdag 25 maart 2023


1.         Vertrek met de bus om 8u30 op de parking van De Alk, Steenweg 170 te Alken. U kan uw auto daar veilig parkeren op een private afgesloten parking.

2.         9.30 uur tot 10.00 uur (Bernaerts Kunstveilingen)
            Onthaal met aanmelding en welkomstkoffie of thee en koek

3.         10.00 uur: ACADEMISCHE ZITTING
          Verwelkoming door dr. Marc Van der Straten, voorzitter VVA-Antwerpen

10.05 uur tot 12.00 uurArchief en geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging


Mevr. Ann Mares, directrice ADVN en Dhr. Tom Cobbaert, hoofdarchivaris ADVN  (10.05 - 10.20 u.)
Voorstelling van het Archief, Documentatie en Onderzoekscentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN)

Prof. dr. Bruno De Wever, Universiteit Gent (10.20 - 10.55 u.)
Van de Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging (NEVB) naar de Digitale Encyclopedie van de Vlaamse Beweging (DEVB)

Dhr. Jan Peumans, voormalig voorzitter Vlaams Parlement (10.55 - 11.30 u.)
Lopend onderzoek naar de Vlaamse Beweging in Limburg
Sessievoorzitter is Paul Becue, algemeen voorzitter van de VVA.

11.30 tot 12.00: Uitreiking prijs Academicus/Academica van het Jaar 2020 aan Prof. Dr. Em. Frans-Jos Verdoodt
laudatio door Paul Becue, algemene voorzitter VVA en dankwoord door de gelauwerde

4.         12.00 uur tot 14.15 uur: Receptie en lunch

Receptie en lunch worden verzorgd door de Antwerpse traiteur Salons Schoeters in de zalen van Kunstveilingen Bernaerts. Er werd gekozen voor de formule van de “walking dinner”, zodat we wat gemakkelijker met mekaar kunnen babbelen. Er worden uiteraard voldoende zitplaatsen voorzien.

5.         14.45 uur tot 16.45 uur: CULTUREEL NAMIDDAGPROGRAMMA

A-    KMSKA (Leopold de Waelplaats, nr. 2, 2000 Antwerpen)
Het vernieuwde Koninklijke Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is sinds eind september 2022 weer open. We krijgen een gegidste rondleiding.

B-    MuHKA (Leuvenstraat nr. 32, 2000 Antwerpen)
Het museum voor Hedendaagse Kunst te Antwerpen is gehuisvest in een verbouwde en uitgebreide graansilo uit 1926 aan de Leuvenstraat 32. De collectie bestaat uit Belgische en internationale hedendaagse kunst vanaf 1970. We krijgen een gegidste rondleiding.

C.     Fotomuseum (Waalse kaai, 47, 2000 Antwerpen)
Fotomuseum Antwerpen is een Belgisch museum voor fotografie. Het museum beheert een collectie van circa 3.000.000 internationale, historische of hedendaagse objecten en beelden. We krijgen een gegidste rondleiding.

D.    Stadswandeling door de wijk het Zuid
Al deze musea bevinden zich in de Antwerpse wijk het Zuid. Daar bevinden zich ook de in de jaren ’60 gedempte zuiderdokken, het Zuiderpershuis, de grote synagoge, het moderne Vlinderpaleis (in de volksmond de ‘omgekeerde frietzak’ genoemd) waarin verschillende rechtbanken en hoven gevestigd zijn, de gerenoveerde Bank van Breda in het prachtige voormalige goederenstation van Antwerpen-Zuid.
U vindt er ook tal van mooie gebouwen uit de ‘art nouveau’-periode, mooie fonteinen, een triomfboog, enz. … U wordt begeleid door een deskundige gids die u alles in geuren en kleuren kan vertellen.

6.      17.00 uur: EINDE NAMIDDAGPROGRAMMA in Entrepôt du Congo (Vlaamse kaai 42 2000 Antwerpen)
We sluiten de dag af met een afscheidsdrink in de oude taverne ‘Entrepôt du Congo’ op het gelijkvloers. Hier hebben al 10 jaar de vergaderingen met lezingen plaats van de VVA-afdeling Antwerpen.
De consumptie, aan zeer democratische prijzen, is wel voor eigen rekening.

Onze bus komt ons daar halen en brengt ons naar ons hotel.

7.       18.00 uur: Inboeken in ons hotel
Het hotel moet nog vastgelegd worden in functie van het aantal definitieve inschrijvingen. De prijs van het hotel staat dus nog niet vast. We zoeken een hotel in het centrum van Antwerpen. (zie verder onderaan)
 

8.       19.00 uur: Vrij avondmaal

Iedereen kan naar eigen keuze en op eigen kosten ergens in de stad iets gaan eten. Er wordt wel, voor wie dat wenst, een brasserie/eethuis voorzien waar eventueel in groep iets kan gegeten worden.
 

Zondag 26 maart 2023


1.      Ontbijt in het hotel

2.      10.00 uur. Stadswandeling in hartje Antwerpen.
Onder leiding van onze gids Willy Stessens, Antwerpenkenner en bestuurslid van VVA-Antwerpen, wandelen we door de bekendste straten van de stad (Keizerlei, Station, Meir enz.) en maken we kennis met pareltjes waar we als gewone “shopper” aan voorbijlopen.

Tussendoor gaan we ergens een koffie of ander drankje nuttigen.

Om onze gids perfect te kunnen beluisteren, beschikken we over onze eigen audiogids-oortjes.


3.      12.30 uur: lunch in “De Lokeend” in het havenkwartier.
Dit restaurant ligt in een van de imposante herenhuizen met achterbouw voor goederenopslag, die einde 19de eeuw gebouwd werden in de omgeving van het Bonaparte- en het Willemdok.

We worden er met onze bus naartoe gebracht.

Na de lunch brengt de bus ons naar het stadhuis.

4.      15.15 tot 17 uur: geleid bezoek aan het stadhuis van Antwerpen en het “Schoon verdiep”: Van Renaissance tot renovatie

Tijdens deze gegidste themarondleiding (105 minuten) over de restauratie en vernieuwing van het Antwerpse Stadhuis ontdekken we delen van dit recent volledig gerenoveerde monument waarin we bij de meer traditionele rondleidingen niet komen. We verkennen een nieuwe polyvalente ruimte in de kelder en het knappe Verlicht Verdiep, waar hedendaagse architectuur en een geïntegreerd kunstwerk tonen hoe geslaagd en vernieuwend de recente renovatie van het Stadhuis wel is. Daarnaast gaat er veel aandacht naar de restauratie van de gevels en naar het imponerende interieur van de oude Raadzaal.
Hoogtepunten van deze toch wel exclusieve rondleiding zijn het bezoek aan het zelden voor het publiek toegankelijke Salon van de Burgemeester en de onvergetelijke rondgang over de renaissance loggia, het panoramische balkon met een bijzonder uitzicht over de oude stad en de kathedraal.

5.      Na 17.00 uur: vertrek met de bus terug naar Limburg, zo mogelijk voorafgegaan door een gezamenlijke drink “ergens”.


top