
Doctoraatsverdediging van Luc Ponet - 6/6/2025
Organist en onderzoeker Luc Ponet verdedigt zijn doctoraat in de kunsten getiteld 'In organis et in discantu' waarin hij het Tongers Orgelhandschrift uit 1626 centraal stelt.
Bijna 400 jaar na het ontstaan blijkt deze unieke bron essentieel voor een beter begrip van de zeventiende-eeuwse orgelcultuur in Tongeren. Ponet reconstrueert op artistieke wijze de toenmalige organistenpraktijk: een authentieke én representatieve, internationaal georiënteerde maar grotendeels vergeten muzikale traditie.
De opkomst van vernieuwende orgelbouw, gestart met Peter Breisiger in het Rijnland, bracht een netwerk van orgelbouwers voort die via de Brabants-Luiks-Rijnlandse traditie de basis legden voor latere Europese orgelstromingen. Instrumenten in onder andere Maastricht, Munsterbilzen, Tongeren en Trier getuigen hiervan.
Het Tongers orgelhandschrift is een exclusive, primaire bron van informatie die impliciet indicaties geeft voor een historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk met aandacht voor de kunst van het intavoleren, de alternatimpraktijk, het omgaan met de verhoudingen tussen partituur en instrument, zanger en organist, woord en toon, gregoriaans en polyfonie – in een toen toonaangevende culturele en economische regio op het snijvlak van Romaanse en Germaanse invloeden.
Waar en wanneer:
De doctoraatsverdediging vindt plaats op vrijdag 6 juni 2025 van 14.00 tot 18.00 uur. Ze begint met de presentatie van het artistieke werkstuk in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Tongeren-Borgloon. Aansluitend volgt de mondelinge verdediging in het Gallo-Romeins Museum, gevolgd door de proclamatie en receptie in het stadhuis.
Leden van de examencommissie:
- Dr. Pieter Schuermans (voorzitter van de examencommissie, LUCA School of Arts / KU Leuven)
- Em. prof. dr. Carl Van Eyndhoven (promotor, LUCA School of Arts / KU Leuven)
- Dr. Pieter Mannaerts (lid van de begeleidingscommissie, KU Leuven)
- Prof. dr. Barbara Haggh-Huglo (lid van de begeleidingscommissie, University of Maryland, VS)
- Prof. dr. Tom Beghin (LUCA School of Arts / KU Leuven)
- Dr. Alessandro Cervino (LUCA School of Arts / KU Leuven)
- Dr. Peter Strauven
Dit is het programma:
14.00 – 14.45: Artistieke presentatie in de Onze-Lieve Vrouwebasiliek
14.45 - 15.00: Wandeling naar het Gallo-Romeins museum
15.00 - 15.10: Verwelkoming door de voorzitter van de examencommissie
15.10 - 15.40: Bevraging door de examencommissie
15.40 - 16.30: Q&A
16.30 - 16.55: Wandeling naar het stadhuis
16.55-17.10: Gesloten vergadering voor de leden van de examencommissie
17.10 - 17.30: Proclamatie
17.30: Receptie in de grote zaal van het stadhuis